Home » , , » Όταν ο μύθος, γίνεται... έμπνευση

Όταν ο μύθος, γίνεται... έμπνευση

Written By Φώτης Κώτσογλου on Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 | 3:45:00 π.μ.Με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας «Man of Steel» στην Ελλάδα, στις 20 Ιουνίου, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν για τον Superman, καθώς ο σπουδαίος αυτός χαρακτήρας ενέπνευσε κατά το παρελθόν κόσμο και... κοσμάκη.

Η επιρροή του δημιουργήματος των Jerry Siegel και Joe Shuster σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αμερικανικής κοινωνίας, μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη θέαση ενός εκ των ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί επί του θέματος. Απ΄ έξω δεν θα μπορούσε να μείνει η μουσική.

Στιχουργοί διαφορετικών εποχών, έχουν χρησιμοποιήσει τον Superman ως παράδειγμα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν και τι όχι, σε διάφορες περιπτώσεις, με πολλά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου πενταγράμμου να τον υμνούν.

Εμείς θα ξεκινήσουμε όμως από ένα τραγούδι το οποίο μιλάει για τον ίδιο τον ήρωα. Ηχογραφήθηκε το 1999 από τους Flaming Lips και έχει τίτλο «Waitin' for a Superman». Μιλάει για τις δύσκολες στιγμές, που ακόμα και ήρωες του βεληνεκούς του Superman, μπορεί να σπάσουν...

Κάποιοι από τους στίχους: «It's a good time for Superman To lift the sun into the sky», «Tell everybody, Waitin' for Superman. That they should try to hold on. Best they can. He hasn't dropped them. Forgot them, οr anything. Ιt's just too heavy for Superman to lift».


Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια με πρωταγωνιστή τον Superman, έχει τον τίτλο του θανασιμότερου εχθρού του. «Kryptonite» είναι ο τίτλος που έδωσαν οι Three Doors Down, σε μία δημιουργία τους που θεωρείται αντίστοιχα επιτυχημένη με το «Here Without You»! Ο αφηγητής αναρωτιέται: «If I go crazy then will you still call me Superman?».


Τον δικό της... Superman αναζήτησε στο «Holding Out for a Hero» η Bonnie Tyler το 1984. Το τραγούδι, παρότι δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για τον «Άνθρωπο από Ατσάλι», είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Clark Kent και μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο τηλεοπτικές εκδοχές του ήρωα. Οπότε, αντί του video clip, δείτε τα παρακάτω videos.Ο «Άνθρωπος του αύριο», όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του ήρωα, ήταν και η αιτία για μία από τις λίγες μεγάλες επιτυχίες του καναδικού συγκροτήματος Crash Test Dummies. Η μπάντα εξερεύνησε για πρώτη φορά έναν κόσμο στον οποίο πέθανε ο «Supes» και του κάνει την κηδεία στο video clip!

Μάλιστα, γερασμένες εκδόσεις άλλων ηρώων, όπως μία μεσήλικη Wonder Woman! «Superman never made any money, for saving the world from Solomon Grundy. And sometimes I despair the world will never see, another man like him», αναφέρουν οι στίχοι σε κάποια φάση, ενός τραγουδιού που είναι αφιερωμένο στο μεγαλείο του Kal- El.«I'm Superman, when you love me it's easy», τραγουδούσε η Barbra Streisand το 1977, σε ένα κομμάτι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης. Μάλιστα, στο εξώφυλλο του δίσκου, του οποίου ο τίτλος είναι «Superman», η 71χρονη σήμερα Streisand, φορά ένα μπλουζάκι με το σήμα του ήρωα.Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το να είσαι ο Superman, δεν έχει μόνο θετικά; Αυτό έκανε ο John Ondrasik ή αλλιώς Five for Fighting, σε ένα τραγούδι με τίτλο: «Superman (It’s Not Easy)». Ο 48χρονος Αμερικανός εξήγησε μέσω των στίχων του, γιατί είναι δύσκολο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «I'm more than a bird, I'm more than a plane. More than some pretty face beside a train. It's not easy to be me».


«Superman ain't savin' shit, girl you can jump on Shady's dick»! Τιμητικό για τον ήρωα; Καθόλου, αλλά κάπως έτσι έβλεπε τα πράγματα ο Eminem το 2003, όταν ηχογράφησε το τραγούδι Superman. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο «Slim Shady» έγραψε το τραγούδι για τη σχέση που είχε μία φορά και έναν καιρό με τη Mariah Carey. Το όλο νόημα του κομματιού: «'Cause I can't be your Superman, Can't be your Superman...»


Αντίθετα από τον Eminem, πολλά χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα το 1970, οι The Ides Of March υποσχέθηκαν σε μία γυναίκα πως θα μπορούσαν να γίνουν Superman για χάρη της. «Great Caesar's ghost, I'll be your Superman», αναφέρουν οι στίχοι, σε μία αναφορά στην ατάκα που λέει συνεχώς το αφεντικό του Clark Kent στη Daily Planet, Perry White!Bonus tracks

Σε μία ξεχωριστή λίστα βάζουμε το «Jimmy Olsens Blues», από τους The Spin Doctors. Αυτό διότι το τραγούδι ασχολείται κυρίως με τον φωτογράφο του Clark και της Lois, Jimmy Olsen. Ο στιχουργός εμπνεύστηκε έναν Olsen ερωτευμένο με την Lois Lane και τραγούδησε: «I can't believe my dilemma is real, I'm competing with the man of steel»!

«He's leaping buildings in a single bound, I'm reading shakespeare at my place downtown», τραγουδούσαν το 1991 λοιπόν οι Spin Doctors και ανάγκασαν τους δημιουργούς των comics να φορούν στον Olsen μπλουζάκια με το σήμα της μπάντας! Το όλο νόημα του τραγουδιού, περιείχε και τον τίτλο του άλμπουμ τους: «Come on downtown and stay with me tonight, I got a pocket full of kryptonite(σ.σ. ο τίτλος του CD με bold)».


Μετά από τα τραγούδια για τον Superman, πάμε στα τραγούδια του Superman. Πρώτη και καλύτερη η σύνθεση του John Williams για την πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή τον Christopher Reeve. Επιβλητικό, επικό και σίγουρα ηρωικό, το κομμάτι του Williams έχει συνδεθεί με τον «Άνθρωπο από Ατσάλι».


Την δική του προσπάθεια να μας βάλει στη νέα εποχή, κάνει ο Hans Zimmer για την ταινία «Man of Steel», όπου δεν χρησιμοποιήθηκε το κλασικό κομμάτι του Williams. Προσωπική άποψη; Καλό, αλλά ούτε καν κοντά στον ανατριχιαστικό ήχο που συντρόφευσε την πρώτη ταινία...Κλείνοντας, απλά σας υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω κομμάτια είναι μερικά από αυτά που είχαν ως κύρια έμπνευσή τους τον Superman. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως το «Wish I Could Fly Like Superman», από τους Kinks, το «Superman» των «The Clique», το οποία αργότερα επανεκτελέστηκε από τους REM και το «The Man Of Metropolis Steals Our Hearts», του Sufjan Stevens, τα οποία «κόπηκαν» από τη λίστα για διάφορους λόγους, αλλά αξίζουν μία ματιά.
Share this article :
 
Στηρίζουμε : RainbowRadio | RainbowRadio | RainbowRadio
Copyright © 2013. Rainbow Web Radio - All Rights Reserved
RainBow Radio Created by Rainbow Radio Published by Rainbow Radio
Proudly powered by RainbowRadio